nabiał

Branża mleczarska charakteryzuje się bardzo wymagającym warunkami aplikacji etykiety na produkt. Cykl produkcji związany jest z niską temperaturą i zatłuszczoną powierzchnią klejenia. Zastosowany klej powinien mieć dobre właściwości klejenia początkowego i szybko chwytać się nawet powierzchni zatłuszczonych.

Użycie wysokiej jakości papieru z odpowiednio dobranym klejem gwarantuje, że produkt długo będzie wyglądał estetycznie. Właściwy klej jest barierą przeciwtłuszczową od strony kontaktowej z produktem, a zabezpieczenie wierzchniej warstwy lakierem UV daje pewność, że najwyższej jakości druk będzie odporny na wilgoć nawet podczas długiego czasu przechowywania. Takie wyroby mają za zadanie wpływać dodatnio na stronę estetyczną.

Najczęściej zamawianymi etykietami lub naklejkami są:

  • Etykiety termiczne białe i kolorowe do wag.
  • Etykiety termotransferowe białe i kolorowe do drukarek.
  • Naklejki cyfrowe na sery szlachetne.
  • Etykiety flexo dedykowane dla ilości przemysłowych.
  • Naklejki foliowe na bloki sera.
  • Naklejki papierowe opisowe ze składem i  kodem kreskowym.

Certyfikowane surowce

Etykiety dla branży mleczarskiej nie mogą powstawać z przypadkowych surowców. Konieczne jest zastosowanie materiałów, które mają odpowiednie certyfikaty. Potwierdzają one, że dany produkt może być wykorzystywany w bliskim kontakcie z żywnością. Mowa tu przede wszystkim o doborze właściwego tuszu i kleju. Trzeba pamiętać, że sery i inne produkty mleczarskie zwykle są przechowywane w niskich temperaturach, w lodówkach, w których pojawia się wilgoć. Konieczne jest więc zastosowanie materiałów odpornych na tak trudne warunki.

Przygotowujemy etykiety samoprzylepne idealne dla branży mleczarskiej. Zaopatrujemy zarówno niewielkie manufaktury, jak i duże przedsiębiorstwa zajmujące się masową produkcją wyrobów mlecznych. Zapraszamy do kontaktu w celu ustalenia szczegółów. Na podstawie wielkości zamówienia i parametrów etykiet wyliczymy przewidywany koszt produkcji naszych naklejek.